Tribute To Blogstarz: Blog Sampah Paling Hotz Di Malaysia Masakini


Tribute To Blogstarz: Blog Sampah Paling Hotz Di Malaysia Masakini

Sebelum aku memulakan bicara, untuk pengetahuan umum aku adalah bekas peserta Blogstarz (BS) yang pertama di’banned’ oleh pihak pengurusan BS pd mlm smlm diikuti oleh beberapa rakanku yg lain. Utk mengesahkan aku prnh menyertai BS adalah baik jikalau kalian melayari http://logam.blogstarz.my Mengapa kami di’banned’? Antara sbb kami di’banned’ krn kami dikatakan melanggar syarat kontrak pihak BS dengan memburukkan BS dimana syarat kontrak ini tidak prnh kami lihat atau diberitahu. Kenapa kami dikatakan memburukkan BS? Antara sbb utama adalah usaha yg kami lakukan untuk menyedarkan org ramai yg telah ditipu dan cuba ditipu oleh pihak BS. Antara penipuan2 yg tlh dilakukan oleh pihak BS: i) dgn mengwar2kan tanpa membuat apa2 setiap peserta akan memperoleh pendapatan hasil dr Clickshare ataupun Google Adsense. Utk pengetahuan umum program ini tlh lama dibatalkan oleh pihak Google krn pelanggaran syarat oleh pihak BS dgn menyarankan peserta BS melakukan click di iklan sndr. Mgkn pihak BS tidak sedar ataupun sengaja cuba membelakangkan syarat bhw Google amat benci jika terdapat cubaan menipu spt ‘click fraud’ dgn membuat sangkaan bhw pihak Google tidak akan dpt menjejaki penipuan yg cuba dilakukan tp yg pasti kesalahan ini kemudiannya dialihkan kpd peserta. Tp walaupun program ini tlh lama dibatalkan oleh pihak Google ttp pihak BS masih menggunakan nama Clickshare/Google utk menarik perhatian lbh ramai peserta. ii)dipaksa menjadi pengiklan barangan sykt dan anak sykt BS secara tidak sedar. Jika anda melawat blog peserta2 BS anda akan melihat terlalu byk iklan yg dtg dr sykt dan anak sykt BS di mana iklan2 ini tidak akan termasuk di dlm program yg akan menerima bayaran. Yg plg mendukacitakan, walaupun secara teknikal anda tlh membeli blog ini tp anda tidak mempunyai kuasa sepenuhnya ke atas blog anda. Anda trs terpaksa membiarkan iklan2 ini berada di dalam blog anda kerana tiada cara utk membuangnya. iii)sistem iod yg ketingallan zaman. Tidak spt yg diwar2kan oleh pihak sykt bhw dgn program ini anda bole membuat kuiz, ruangan chat, satu2nya perkara yg anda boleh lakukan dgn iod adalah membuat poll. Dan yg plg menyedihkan adalah Encik Nawfal dr pihak BS dgn sengaja memberi idea kpd peserta BS utk menipu pengguna lain dgn mengatakan bhw ada antara peserta terawal BS tlh membuat kuiz dgn menggunakan iod system tp tidak memberikan hadiah. System ini juga membuatkan anda terpaksa membayar sebanyak RM100 setiap thn. iv)memaksa peserta membeli debit card dgn harga RM199 jika mahu mengeluarkan pendapatan yg diperolehi dr BS. Utk pengetahuan umum anda boleh mendapatkan debit card pd harga serendah RM25 dr Bank Islam, RM20 dr EON bank dan majoriti pihak perbankan hanya menggenakan caj yg krg dr RM50 utk mendapatkan debit card. Bukankah itu juga merupakan satu lg penipuan oleh pihak BS utk mengaut keuntungan yang berlipat kali ganda dgn memaksa peserta membeli debit card dr pihak BS walaupun mrk tlh mempunyai debit/crdt card mereka sndr. v)menjalankan sistem piramid. Jika ingin maju di dlm BS anda perlu rajin mencari org baru dgn menceritakan pelbagai cerita dogeng BS. Kebanyakan mangsa akan dibiarkan terkapai-kapai sebaik sahaja menyertai program BS. Ramai antara Master Centre, State Centre dan Regional Centre itu sndr tidak prnh kenal aper itu blog apa lg ingin membuat blog. Mangsa2 yg tlh menyertai program ini akan dibiarkan begitu sahaja walaupun tlh menghantar sms atau call berkali-kali. Aku rasa cukuplah sampai di situ sahaja pendedahan aku ttg apa sebenarnya BS. Terlalu byk utk disingkap ttg keburukan BS ttp biarlah masa yg menentukan. Sblm aku mengakhiri bicara, terima kasih kpd Encik Ramadhan yang tlh menghadiahkan aku dgn perkataan bodoh sepanjang hampir 20 minit berbicara pd mlm smlm. Sudah menjadi lumrah pihak BS utk menjawab pelbagai soalan yg tidak dpt dijawab dgn makian dan cercaan.

Terima kasih Logam, aku harap dengan artikel ini lebih ramai ahli Blogstarz akan sedar...

posted under |

9 comments:

ai said...

Yelah Scha..aku memula tu xcited giler nk join. Tp bila aku activekan blog aku kt cc ngan master centre aku, aku tengok cara2 dia sendiri tak tau nk built blog. Bila aku tanye camne nk jual prepaid yg memula dia sibuk kata tu pon leh buat pendapatan, dia ckp kene ada duit dlm account. Maknanya, kene carik org bawah dulu. OMG! aku dah x sedap ati..aku bgtau laki aku, dia x caye. Nah! skang dah terbukti..!

Tp takpe arr...aku anggap blogstarz aku tu tmpt nk iklankan 'kedai' aku jek..haihhh

shazat said...

BS penipu

PeAr said...

glad ada sesetengah org dah sedar...tak tau apa b.s cuba buat...kata bukan mlm...tapi cara mcm MLM... huhuhu

EdirZahib said...

Huhuhuuuu... Pampang tongong tol BS ni rupanya... Upline pun macam bebal adanya...

([:wandisini:]) said...

salam tuan rumah, baru ku tahu rupanya BS ni camnni. aku tak tahu pa2 pasal BS ni
iklan kat paper metro sampai 2 page kkdang aku tengok, tak sangka lak penipu.
kebenaran kadangkala susah nak diterima.

aku akan pinjam artikel ko untuk kesedaran orang lain.

Pert Alpah said...

hehe nasib baik x sempat join

johnjimat said...

mmg bs penipu.. mase logam kene banned ni aku ade gak huhu.. tp logam mmg brani.. tabik logam

Ary said...

mmm...saya juga ahli yang terkapai2 dlm blogstarz.. rupa2nya ada udang disebalik mee... mmm...

ace® said...

haha..si hamdan ngan karl da ilang

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

Followers

Term of Use


Recent Comments